Fazana-Brijuni.com


Dobrodošli u Fažanu

photoFAŽANA, grad, mala luka i ribarsko mjesto na jugozapadnom dijelu zapadne obale Istre u Fažanskom kanalu, 8 km sjeverozapadno od Pule; oko 2700 stanovnika.

 

 

photoSmještena je na niskoj obali, a s mora je dobro zaštićena Brijunskim otocima. U unutrašnjosti na pitomim brežuljcima zasadjeni su voćnjaci, vinogradi i maslinici; u krajoliku dominiraju borovima pošumljene površine.


 

photoBRIJUNI-FAŽANA,otočje nadomak Fažane, mjesta iz koga se do ovog prekrasnog bisera prirode može jedino doći.

Brijunsko otočje izuzetan je spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine. Blaga klima i pogodni zemljopisni uvjeti, duboko u kopno uvučeni zaljevi te dobro branjeni visinski položaji, osigurali su kontinuitet djelovanja čovjeka na otoku od prapovijesti do najnovijeg doba. Na relativno malom otočju, površine nešto veće od 7 km2, evidentirano je stotinjak lokaliteta i objekata arheoloških i kulturno-povijesnih vrijednosti koji obuhvaćaju razdoblje od prvog neolitskog naselja poluzemunica u zaljevu Soline do stvaranja mondenog ljetovališta i ljećilišta početkom proteklog stoljeća te predsjedničke rezidencije koju su tijekom 25 godina (1954.-1979.) pohodili državnici čak trećine zemalja diljem svijeta.

 

photoU Fažanskome kanalu 1379. sukobile su se ratne flote Venecije (pod Vittorom Pisanijem) i Genove (pod Lucianom Doriom). U bitki je Doria ubijen, ali su Ðenovljani ipak svladali Venecijance.

Crkva sv. Elizeja iz VI. st. podignuta je na temeljima kasnoanticke vile. Jednobrodna crkva sv. Marije od Karmela gradena je u XIV. st.; ima dobro ocuvane freske iz XV. st.

photo

Nekada je Fažana bila ribarska luka uz Fažanski kanal, a danas je turističko mjesto poznato po tome što se iz njega polazi brodom do Nacionalnoga parka Brijuni. Mjesto ulazi u turisticku povijest istodobno kada i Brijuni, jer je od najranijih dana bila njihova luka.

 

   


Dobrodosli | O nama | Izleti | Apartmani | E-mail

Copyright Stefani Trade ltd. powered by djolesar & elated